Wandering Stars - Rehacer
Projecte de cinema i art per a persones amb Dany Cerebral Adquirit
El terme Outsider Art va ser encunyat pel crÃtic d'art Roger Cardinal en 1972, traslladant a l'anglès el concepte d'Art Brut concebut per l'artista francès Jean Dubuffet, per descriure l'art creat fora dels lÃmits de la cultura oficial; l'interès de Dubuffet es dirigia especialment cap a les manifestacions artÃstiques dutes a terme per pacients d'hospitals psiquià trics.
Una gran part de l'Outsider Art reflecteix estats mentals extrems, idiosincrà sies particulars o elaborats mons de fantasia. Des de l'any 2000 el Premi Europeu *EUWARD, que guardona a artistes mentalment discapacitats, ve proveint a aquest tipus d'art amb un forum internacional.
Què es "Outsider Art"?
Actualment estem col·laborant amb l'Associació Rehacer de Balears en la creació d'un programa artÃstic-cultural per a persones amb Dany Cerebral Adquirit.
Què és el Dany Cerebral Adquirit?
El Dany Cerebral Adquirit (DCA) és el resultat d'una lesió sobtada en el cervell que produeix diverses seqüeles de carà cter fÃsic, psÃquic i sensorial. És una de les primeres causes de discapacitat i no obstant això, és una de les més desconegudes.
El 68% de les persones amb dany cerebral presenten discapacitat per realitzar alguna activitat bà sica de la vida dià ria i el 45% ho fan en grau sever o total. Les persones amb dany cerebral es troben amb multitud de dificultats per aconseguir una reintegració social i d'accés a una recuperació funcional.
Com es veu afectada la vida d'una persona amb DCA crònic?
Algunes persones amb DCA poden tornar a portar una vida relativament normal després d'un perÃode de rehabilitació. No obstant això, moltes d'elles queden afectades i entren en la fase de cronicitat: Són persones depenents, les capacitats de les quals segueixen limitades per portar una vida autònoma. Aquest és el moment de promoure la inclusió social i buscar suports i recursos que permetin la integració de la persona amb dany cerebral en el seu entorn. I encara que el sistema sanitari espanyol garanteix una atenció homogènia en la fase aguda del DCA (durant els moments posteriors a l'accident), segons FEDACE, una vegada que es salva la vida, l'atenció és desigual en els à mbits de rehabilitació i tendeix a la inexistència quant a promoció de l'autonomia personal i inclusió social.
La mancança de recursos en l'à mbit de la inclusió social i autonomia personal provoca l'aïllament social de la persona amb DCA i de les seves famÃlies. Wandering Stars vol aportar el seu gra de sorra per revertir aquesta situació i alhora sensibilitzar sobre aquest tema.
Objectius a curt termini
Wandering Stars vol oferir un espai lúdic i estimulant per a persones amb DCA. Un lloc que aporti alegria i il·lusió tant a les persones amb dany cerebral com als seus acompanyants.
Aquest programa també vol exposar als i les usuà ries a les diferents tècniques artÃstiques amb la intenció de promoure i potenciar diferents formes de comunicació.
Això es farà seguint dues lÃnies de treball:
1- Sessions de cinema temà tiques presentades per especialistes, prenent com a base les programacions dels nostres Estels Errants.
2- Sessions d'art per introduir diferents tècniques artÃstiques. Aquestes sessions tindran un carà cter receptiu i adaptable a les qualitats i interessos dels i les usuà ries. Per a això comptem amb la col·laboració de Luna Pérez Visairas, amb experiència en treball participatiu i comunitari a Londres.
Objectius a llarg termini
El nostre objectiu a llarg termini és trobar els suports i recursos necessaris per dur a terme un programa de capacitació artÃstica de persones amb DCA.
Creiem que l'art és un lloc on es poden desenvolupar altres capacitats, on un altre tipus de limitacions poden deixar-se a un costat i es pot aspirar a tenir un lloc en la societat.